Salame Nobile di Brignano; een Nobele Salami uit het Noorden van Italië

De Salame Nobile di Brignano net uit zijn doos

Een bijzonder lokaal product dat onze vriend Fabio meenam uit Italie was de Salame Nobile di Brignano. Een “Nobele” salami zoals de naam al zegt die gemaakt wordt in het kleine plaatsje Brignana-Frascata, gelegen in het noorden van Italië in de provincie Allesandria. De salami wordt niet zomaar “Nobel” genoemd. Zo worden de biologische varkens die gebruikt worden voor de salami zorgvuldig geselecteerd. Alleen varkens die niet minder dan 12 maanden oud zijn en ten minste 180 kg wegen komen in aanmerking voor deze ‘eer’. Daarbij worden alleen de echte goede stukken vlees gebruikt, zoals de magere ham, de lende, pancetta afkomstig uit de varkensbuik, nek, schouder en de keel. Het vlees wordt zorgvuldig vrij gemaakt van pezen en zenuwen en op smaak gebracht met rode wijn, zout, peper en een delicaat vleugje knoflook. De salami onderscheid zich verder door zijn enorme formaat. Zo wordt een dubbele darm gebruikt om al het vlees te binden als worst. Vervolgens wordt de salami een jaar lang ingedroogd in kelders om de smaak en aroma’s optimaal tot zijn recht te laten komen. Dit is ook te proeven in de pure zachte smaak van de salami. Door een beperkt gebruik van specerijen zijn het echte pure smaken die je proeft. De smaak is te omschrijven als nootachtig, bijna zoetig.. De Salame Nobile di Brignano is heerlijk als voorafje of ’s avonds bij een goed glas (rode) wijn.

De dubbele darm wordt geconcentreerd verwijderd van de Salami

De salami zonder darm, klaar om aangesneden te worden

Fabio snijdt de salami beheerst in stukjes

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s