De Manteca podolica; een buitengewone Italiaanse kaas

Op een regenachtige woensdagavond in juli was er gelukkig onze vriend Fabio die de Italiaanse zomer meenam naar Nederland. We mochten kennis maken met twee bijzondere Italiaanse lekkernijen onder het genot van een aantal bijzondere wijnen.

De kaas die onze Italiaanse vriend Fabio meebracht, is de Manteca Podolica. De Manteca podolica is een bijzondere lokale kaas uit de regio Basilicata gelegen in het zuiden van Italië. De regio wordt vergeleken met andere regio’s in Italië soms gezien als geïsoleerd en achtergesteld. Desalniettemin staat Basilicata onder andere bekend om haar geweldige rode wijn. Zo is het de DOC gewaardeerde Aglianico del Vulture die alleen in deze regio gemaakt wordt aan de voet van de oude ‘Vulture’ vulkaan. De regio staat ook bekend om een aantal speciale kazen. Onder andere de  Caciocavallo Silano en de Pecorino di Filiano, gemaakt van schapenmelk, worden in deze regio gemaakt. Maar het is ook de Manteca Podolica die uit deze regio komt.

Een dwarsdoorsnede van de Manteca Pololica

Wat een prachtige kaas: genieten!

De Manteca Podolica is een uitgerekte jonge kaas die een puur stuk boter omringd. De naam van de kaas komt voort uit de Spaanse term “Mantequilla”, dat boter betekent. De Manteca kan gezien worden als een variant op de Caciocavallo Podolico, die gemaakt wordt van de melk uit Podolica koeien. De oorsprong van de kaas is niet helemaal zeker. Het is echter aannemelijk dat de kaas de houdbaarheid van de boter beschermde gedurende de warme zomermaanden.

De kaas van de Manteca Podolica is heel erg licht, jong en romig. Het is daarbij een ongepasteuriseerde pure zuivelsmaak die overheerst.  Je zou de Manteca dan ook bijna als boter kunnen eten. Het is een heerlijke kaas om te eten op een stukje stokbrood, eventueel met wat grof zeezout erop. Maar ook op- of tussen de pasta komt de geur en smaak van de kaas waarschijnlijk optimaal tot zijn recht. Een echte aanrader dus!

De kaas die wij geproeft hebben is de Azienda agrozootechnica – Colantuono

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s