Olijfolie: enkele tips over de aanschaf, het gebruik en het bewaren

Italiaans koken kenmerkt zich veelal door haar eenvoudige receptuur en gebruik van kwalitatief goede ingrediënten. Het hoeft vaak allemaal niet zo ingewikkeld te zijn. Vooral verse (biologische) groenten, vis, vlees en granen zijn essentieel voor een authentieke pure Italiaanse smaak. Houd het simpel, houd het puur….

Ook een kwalitatief goede olijfolie is van groot belang voor het creëren en behouden van een pure smaak in je gerecht.  Hier volgen dan ook enkele tips over het kopen, gebruiken en bewaren van olijfolie.

 1. Bewaar olijfolie op een donkere plek

Het is prachtig om een aantal mooie flessen olijfolie in de keuken te etaleren. Toch is dit juist funest voor de kwaliteit van de olijfolie. Licht zorgt er voor dat olijfolie kapot gaat en snel ranzig wordt. Zorg er daarom voor dat je olijf olie bewaart op een donkere plek in de kast.

 2. Houd olijf olie weg van warmte

Bewaar olijfolie niet op een warme plek. Net zoals licht zorgt warmte ervoor dat olijf olie sneller kapot gaat. Ook is het niet aan te raden om olijfolie in de koelkast te bewaren. Wanneer je de olie uit de koeling haalt kan condensatie de olie verdunnen en kapot maken. Bewaar olijf olie dan ook op een donkere plek in de kast op kamertemperatuur.

 3. Welke olie, bij welk gerecht?

Een milde, lichte fruitige olijfolie past vaak goed bij visgerechten en salades. De wat krachtigere, bittere olijfolies zijn heerlijk op een  bruschetta met wat zout, biefstuk, groenten en sauzen.  Een belangrijk onderscheid wordt gemaakt tussen de zuurgraad van de olie. Als de olie niet meer dan 2% vrij zuur bevat, mag de olie “vergine” olijfolie heten. Indien dit gehalte 0,8% of lager is, dan mag de olijfolie “extra vergine” genoemd worden. Olijfolie die niet aan de kwaliteitseisen voor directe consumptie voldoet, wordt veelal geraffineerd om de zuurgraad en smaak- en geurdefecten te verwijderen. Er ontstaat dan geraffineerde olijfolie, die voor consumptie gemengd wordt met een beetje vergine of extra vierge olie om er iets smaak aan te geven. Het product heet dan gewoon “olijfolie” of “pure olijfolie”; dit laatste is een nogal verwarrende term. De gewone merken olie in de supermarkt bieden naast extra verginee bijna allemaal ook een gewone olijfolie.

Goedkope olijfolies hebben vaak minder smaak en een hoger verbrandingspunt (180 tot 220 graden). Dit maakt ze dan ook ideaal om mee bakken en braden. Hoe meer ‘vergine’ hoe lager het verbrandingspunt en hoe smaakvoller de olie.  Door het lage verbrandingspunt zijn vergine olijfolies echter minder geschikt om mee te bakken en braden, maar lenen ze zich des te beter voor gebruik in salades etc.

 4. Proef de olie voordat je een fles koopt

Hoewel het in de supermarkt natuurlijk niet te doen is om olijfolie voor aanschaf te ruiken, heb je bij de betere traiteurs vaak de mogelijkheid om olijfolie te ruiken en te proeven. Dit geeft je de mogelijkheid om de geur en smaak van de olie te verkennen. Ruikt hij nootachtig, zoet, grasachtig…of juist heel bitter? Ga af op je eigen voorkeur en denk bij de aanschaf na waar je de olie voor wilt gebruiken.

Een lichte kleur heeft daarbij vaak een milde smaak waar een donkere kleur vaak een krachtige pittige smaak heeft.

5. Hoe duurder de fles hoe beter?

De prijs van een fles olijfolie zegt niet meteen alles over de kwaliteit van de olijfolie. Er zijn genoeg olijfolies onder de 10 euro die prima zijn. Toch moet je in je achterhoofd houden dat het met de hand plukken, persen en verpakken van olijfolie een arbeidsintensief werkje is.

De goedkopere oliën zijn vaak machinaal geplukt waardoor ook slechte, rotte olijven, takjes en blaadjes zich vermengen met de goede olijven. Dit is ook in de (vaak bittere) smaak van de olie terug te vinden. Het voordeel van ‘het duurdere’ met de hand plukken is dus vooral dat alleen de echt goede olijven in de olie terecht komen.

Toch blijft het uiteindelijk een kwestie van smaak en is het afhankelijk hoeveel je aan een fles wilt uitgeven. Toch geven mensen vaak eerder 15 euro uit aan een goede fles wijn dan aan een goede fles olijfolie. En dat terwijl je van een fles olijfolie meestal een veel langere tijd plezier hebt!

 6. Gebruik ‘verse’ olijfolie

Goede extra vierge olijfolie gaat ongeveer een jaar mee wanneer hij goed is opgeslagen.  Goedkope olie wordt vaak sneller ranzig, onder andere door het mechanische plukproces.

Proef de olie dan ook voordat je hem gaat gebruiken om er zeker van te zijn dat de olie nog goed is!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s